中環OL獨白之二: 中環印象

我當年一畢業, 就捃到一份中環工, 當時係在一家日本公司做行政助理,即係公司大小事務都要處理箇種,箇陣公司得幾個職員,算係比較自由,公司在石板街附近一幢商業大廈。 箇時石板街有美心快餐,我有時會吃埋早餐至返公司,如果時間匆忙,會買麵包返公司食。箇家公司雖然細,但都有幾個日本人,有一位叫清原先生,他唔係好識英文,我點同渠溝通呢? 原來清原先生都懂一尐國語,所以渠同我用僅有忌國語溝通,深入忌內容就要日本小姐幫忙翻譯喇。

講番中環,九七前後,人人有工開,日頭忌中環真係人來人往,只要你喺皇后大道中行下就能體會到。箇陣無自由行,仲有好多外籍人士喺香港工作,皇后戲院、連卡佛同中藝國貨係皇后大道中忌標誌。箇陣仲未有成行成市忌鐘錶同珠寶店,喺皇后大道中都仲捃到中價忌服裝店或者眼鏡舖。當年,中環街市忌檔舖已經陸續撤走,留低空空忌身驅等候發落。

十幾年後忌今日,中環忌皇后戲院已經變成市民忌集體回憶喇,取而代之忌是一幢名為 LHT 的商廈,地舖全是名店,連卡佛搬徂去ifc,原來忌地舖至三樓變徂 H&M,依家仲啱啱執埋,中藝國貨都搬埋喇,原舖已經開徂新鋪喇。變得最少忌應該係中環街市卦?  自二零零六年開始,政府推行保育政策,中環街市爾幢建築物將會改建成具綠化設施的建築物,並會對外招標,增加食肆等,話會畀市民休憩之用喎。喺租庇利街箇邊忌街市,經常會睼到一群群鴿子棲息,自從禽流感襲港,大家已經唔敢走近鴿子,恐妨會染到病毒。喺午飯或者收工時,我有時睼見鴿子往返,都會覺得趣意盎然。

至於夜晚忌中環,除徂蘭桂坊一帶較熱鬧外,整區都隨中環人下班而變得沉默。

2013-9-9 修訂

本文刊登於 《輔仁媒體》2013年9月10日

Advertisements

About Eternity of words

在抒情和抗爭之間遊走。 曾獲香港青年文學獎小說獎,以筆名「心頁」創作新詩,作品散見於《香港文學 》、《秋螢詩刊》(復活號)、《詩++》及《聲韻詩刊》 等。 著有詩集《中女情懷總是詩》 及《抒情的抗爭》。
This entry was posted in 中環OL 獨白 and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s